Darmowy e-book "Polski stół" dr Magdaleny Tomaszewskiej - Bolałek, przygotowany przy wsparciu Muzeum Toruńskiego Piernika, zwycięzcą konkursu Gourmand World Cookbook Awards 2021!
W konkursie nazywanym kulinarnymi Oscarami publikacja o polskiej kuchni zajęła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka Kulinarna) oraz drugie miejsce w kategorii Embassy Books. Opowieść autorki o polskich smakach jest zaproszeniem do odkrywania Polski poprzez naszą kulturę kulinarną. Publikacja została już przetłumaczona na na 5 języków. Partnerami jej powstania były Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Muzeum Toruńskiego Piernika, Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki oraz Hanami. Zadanie było współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie "Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar".
Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie, by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda - głosi rekomendacja publikacji.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, która 17 grudnia 2021 r. w Muzeum Toruńskiego Piernika opowiadała o swojej publikacji podczas całodniowego wydarzenia poświęconego piernikarskim tradycjom bozonarodzeniowym. Badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, jest zdobywczynią nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na Wyspie Jersey.
Fot. Okładka e-booka "Polski stół"