www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Miasto
    Trwa Toruński Jarmark Bożonarodzeniowy, rozpoczęto montowanie szopki świątecznej, niebawem ruszy sezonowe lodowisko na Rynku Staromiejskim, a torunianie złożą sobie życzenia podczas tradycyjnej Wigilii Miejskiej – Boże Narodzenie coraz bliżej.
  • 95 lat Ksiąznicy Kopernikańskiej
    Kultura, Miasto
    12 grudnia 2018 roku Książnica Kopernikańska obchodziła swoje 95-lecie. Podczas uroczystej gali w siedzibie głównej biblioteki nie zabrakło życzeń i wspomnień. Książnica Kopernikańska powstała w 1923 roku jako Książnica Miejska im. Kopernika i była pierwszą publiczną biblioteką na Pomorzu. Pierwotnie mieściła się przy ul. Wysokiej 16, gdzie...
  • Tramwaje i autobusy w okresie świąteczno-noworocznym
    Miasto, MZK
    W okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku w Toruniu będzie inaczej funkcjonowała komunikacja miejska. 24 i 31 grudnia przejazdy miejskimi autobusami i tramwajami będą bezpłatne. W weekend przed Wigilią Świąt Bożego Narodzenia obowiązywać będą rozkłady jazdy obowiązujące kolejno w sobotę (22 grudnia) i w niedzielę (23 grudnia). W wigilijny...
  • Drogi, Inwestycje, Miasto
    W piątek 14 grudnia 2018 roku wprowadzone zostaną zmiany na rondzie przy placu Pokoju Toruńskiego, związane z pracami na placu Chrapka.
  • Miasto
    7 par małżeńskich odbierze w najbliższy czwartek 13 grudnia 2018 r. medale za długoletnie pożycie małżeńskie. Uroczystość odbędzie się o godz. 15:00 w Ratuszu Staromiejskim.
  • Inwestycje, Miasto
    W miejskich żłobkach pojawią się oczyszczacze powietrza. Takie urządzenie pojawi się w każdej sali w miejskich placówkach.
  • Trzy koncerty, premiery książek i filmu o Obywatelu G.C., a także giełda winylowa, czy działania artystów z Galerii Rusz złożą się na program Dni Grzegorza Ciechowskiego 2018. Festiwal poświęcony liderowi Republiki rusza 13 grudnia 2018 roku.
  • Jesteś organizacja pozarządową? Włącz się w realizację społecznych projektów rewitalizacyjnych! Do 31 stycznia 2019 roku trwa nabór ofert w konkursie na realizację przedsięwzięć rewitalizacyjnych na terenie Bydgoskiego Przedmieścia, Podgórza i Starego Miasta (obszar rewitalizacji, konkurs nr 27).
  • Czy Toruń ponownie pobije rekord Polski w wiosłowaniu na ergometrze wioślarskim? Przekonamy się o tym podczas Wielkiego Wiosłowania dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w przeddzień 27. Finału. W tym roku dystans 500 metrów w ciągu 10 godzin przepłynęło w grodzie Kopernika 306 osób. 12 stycznia po raz pierwszy odbędzie się bieg dla Wielkiej...
  • 20 i 21 grudnia 2018 roku w Teatrze Baj Pomorski Toruńska Teatralna Grupa EFATA działająca przy Fundacji „Światło” zaprezentuje tradycyjny spektakl bożonarodzeniowy. „Jasełka ze Światłem” zorganizowane zostaną po raz 13.
  • Olsztyńska, Brzoskwiniowa, Łódzka - 3 miejskie działki udało się sprzedać podczas przetargów w dniu 11 grudnia 2018 r. Do kasy Torunia wpłynie ponad 1,5 miliona złotych.
  • Na rogu ul. Szerokiej i Podmurnej odsłonięto tablicę poświęconą toruńskiemu artyście fotografikowi Olgierdowi Gałdyńskiemu. Odsłonięcia tablicy dokonali: Krystyna Szalewska-Gałdyńska (żona Uhonorowanego), prezydent Torunia Michał Zaleski oraz marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki. Tablicę poświęcił ks. biskup Wiesław Śmigiel....
  • Centrum Wsparcia Biznesu w Toruniu uruchomiło nową aplikację video zawierającą lotnicze panoramy sferyczne terenów inwestycyjnych w Toruniu. Powstały też dwa filmy, na które zostały naniesione fotorealistyczne wizualizacje obiektów, jakie mogą powstać na działkach przeznaczonych do sprzedaży.
  • Zakończył się pierwszy etap prac nad projektem wystawy „Ścieżki dorastania”, którą Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy planuje udostępnić w listopadzie 2019 roku w Centrum Innowacyjnej Edukacji. Wykonawcą ekspozycji wraz z zaaranżowaniem przestrzeni wystawienniczej jest MAE MULTIMEDIA ART&EDUCATION sp. z o.o.