„Tańczył Marcin z Katarzyną, czyli jak smakuje niepodległość. Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza” to wyjątkowy projekt łączący dwa elementy dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza gęsinę i piernik, które odnoszą się bezpośrednio do tradycji regionalnych obchodów Święta Niepodległości, wpisując się w tradycje świętowania dnia św. Marcina oraz św. Katarzyny.
Przewiduje się wiele wydarzeń: warsztaty, pokazy, degustacje kulinarne, prelekcje, zajęcia edukacyjne, podczas których uczestnicy będą poznawać tajemnice polskiego świętowania, zwyczajów niepodległościowych i kulinarnych. Ma to na celu rozbudzenie świadomości patriotycznej i zapoznanie z historią kulinarną Pomorza i Kujaw. Będzie to smaczna lekcja historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.
PROGRAM
11 listopada
Św. Marcina – Narodowe Święto Niepodległości
Prowadzenie: Tomasz Welter – szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
18 listopada
Prowadzenie: Tomasz Welter - szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka – Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
25 listopada
Podczas dnia Św. Katarzyny, w ramach programu Niepodległa
Prowadzenie: Tomasz Welter szef kuchni Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Komentarz – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka - Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa MOT
W dniach od 11 do 25 listopada o godzinie 12 odbywać się będą zajęcia dla 15 osobowych grup z wypieku i dekoracji pierników, dla najmłodszych również czytanie legend. W ramach zajęć 3 spotkania skierowane są do dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną, oraz 2 dla seniorów.
Wykłady i pokazy kulinarne organizowane w dniach 11, 18 i 25 listopada – ilość miejsc ograniczona do 30. Na wszystkie wydarzenia organizowane w ramach programu Niepodległa obowiązuje wcześniejsza rezerwacja; udział jest bezpłatny. Rezerwacje na zajęcia, wykłady oraz pokazy kulinarne przyjmuje Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00–16:00, tel. 56 65 67 087