Oświadczenie European Athletics | www.torun.pl

Miasto, Sport
Data publikacji: 19 marca 2021
Logo organizacji European Athletics

Stanowisko European Athletics w sprawie pozytywnych przypadków COVID-19 po Halowych Mistrzostwach Europy Toruń 2021

Lozanna, 18 marca 2021: European Athletics pragnie wyjaśnić obecną sytuację dotyczącą pozytywnych przypadków COVID-19, które zostały zgłoszone przez członków drużyn oraz lekkoatletów z krajów uczestniczących w Halowych Mistrzostwach Europy, które miały miejsce w Toruniu w dniach 4-7 marca.

European Athletics zostało poinformowane, że pozytywne przypadki zakażenia zostały wykryte po zakończeniu mistrzostw na podstawie przeprowadzonych testów po przyjeździe do domu przez lekkoatletów i członków sztabu z konkretnych krajów.

European Athletics wraz z Lokalnym Komitetem Organizacyjnym i krajowymi organami sanitarnymi ustaliło ścisły protokół sanitarno-medyczny Halowych Mistrzostw Europy. Obejmował on test PCR przed przyjazdem, test LAMP po przyjeździe do Polski, potwierdzający test PCR w razie potrzeby ze względu na wynik pozytywny, następnie kolejny test LAMP piątego dnia i na koniec test PCR dla większości osób, aby spełnić wymogi dotyczące podróży do swojego kraju.

Wszyscy lekkoatleci, członkowie sztabów, goście, wolontariusze, partnerzy techniczni i obsługa zawodów, w łącznej liczbie 1920 osób została przebadana zgodnie z protokołem.

Ponadto, zasady sanitarne, które przewidywały obowiązkowe noszenie maseczki przez cały czas, dystans społeczny oraz mycie i dezynfekcję rąk, zostały należycie przekazane wszystkim federacjom członkowskim, włącznie z koniecznością natychmiastowej izolacji i kwarantanny w przypadku podejrzanych objawów lub pozytywnych wyników testu. Przestrzeganie tych zasad było zależne od indywidualnej odpowiedzialności każdego uczestnika mistrzostw.

Po dalszym dochodzeniu, wszystkie pozytywne przypadki, które zostały do tej pory zgłoszone, można zgrupować w dwóch hotelach, w których zatrzymały się drużyny, których dotyczy problem, chociaż nie wszystkie drużyny mieszkające w tych hotelach zgłosiły pozytywne przypadki zachorowania. Nie odnotowano żadnych pozytywnych przypadków zgłoszonych federacje członkowskie, obsługę zawodów, sędziów, wolontariuszy czy gości mieszkających w innych hotelach.

Niestety wyszło na jaw, że wspomniany wyżej ścisły protokół sanitarno-medyczny, który został wprowadzony i obejmował także hotele drużyn, nie zawsze był w pełni przestrzegany. Na przykład obowiązkowe noszenie masek przez cały czas, z wyjątkiem posiłków oraz czasu rywalizacji na Arenie, nie było przestrzegane w niektórych hotelach, zwłaszcza wieczorem po zakończeniu zawodów oraz przed wyjazdem wielu drużyn do domu.

European Athletics ma moralny obowiązek i zadanie, aby zapewnić bezpieczne warunki dla wszystkich lekkoatletów oraz sztabów uczestniczących w zawodach, zgodnie z przepisami sanitarnymi kraju gospodarza, przestrzeganie tych fundamentalnych zasad jest osobistą odpowiedzialnością każdej osoby.

European Athletics wyciągnie kluczowe wnioski z procedur sanitarnych i protokołu na podstawie doświadczeń z Torunia, aby poprawić protokół sanitarno-medyczny na przyszłe wydarzenia.

European Athletics życzy wszystkim sportowcom i sztabom federacji członkowskich pełnego i szybkiego powrotu do zdrowia oraz aby wrócili na bieżnię tak szybko jak to możliwe. Ze względu na tajemnicę lekarską European Athletics nie potwierdzi nazwisk ani nie będzie komentować indywidualnych zapytań, które mogłyby być cytowane w mediach.

/-/ Dobromir Karamarinow, pełniący obowiązki Prezydenta European Athletics
/-/ Christian Milz, Dyrektor Generalny  European Athletics

Do pobrania:

Kategoria:

• Prezydent Michał Zaleski wręcza list gratulacyjny odchodzącemu komendantowi Centrum szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej płk. Krzysztofowi Leszczyńskiemu
    W dniu 29 lipca 2021 roku prezydent Michał Zaleski pożegnał odchodzącego ze stanowiska Komendanta Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu płk Krzysztofa Leszczyńskiego.
  • Na zdjęciu żółto-niebieski tramwaj stoi na przystanku
    Miasto, MZK
    Od niedzieli 1 sierpnia 2021 r. na Szosę Lubicką wracają tramwaje linii nr 1 i 1N. W związku z tym, zastępcza komunikacja autobusowa na odcinku od al. Solidarności do pętli „Olimpijska” (autobusy linii nr 51 i 51N) oraz tramwajowa na odcinku od Alei Solidarności do pętli „Uniwersytet” (tramwaj linii nr 8 i 8N) zostaje zawieszona. Komunikacja...
  • fontanna flisaka, w tle Dwór Artusa
    Kultura, Miasto
    Wydarzenia związane z 77. rocznicą wybuchu Powstania Warszawskiego, kolejne imprezy Artus Festivalu, nowy seans w Planetarium, a dla miłośników sportu Wielka Koszykarska Feta u Kopernika – tak zapowiada się toruński weekend wyznaczający połowę wakacji.
  • Na zdjęciu żółta kamienica - siedziba Centrum Wsparcia Biznesu
    Biznes, Miasto
    Od 2 do 31 sierpnia 2021 r. zawieszone zostają konsultacje związane z zakładaniem działalności gospodarczej.
  • Prezydent Zaleski węcza list gratulacyjny i kwiaty Jolancie Swinarskiej
    Na emeryturę odchodzi z Urzędu Miasta Torunia duża grupa długoletnich pracowników. 29 lipca 2021 r. pożegnał ich prezydent Torunia Michał Zaleski.
  • baner koncertu chopinowskiego
    Kultura, Miasto
    Muzyka Chopina zabrzmi 1 sierpnia 2021 r. z okazji 77. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. To nie jedyny przygotowany przez Toruńską Orkiestrę Symfoniczną na ten weekend akcent trwającego całe lato Międzynarodowego Festiwalu „Nova Muzyka i Architektura”.
  • Odurzeni sukcesem Kasi Zillmann na Igrzyskach Olimpijskich w Tokio gotowi jesteśmy na kolejne wyzwania! 28 sierpnia 2021 r. zapraszamy na bicie Rekordu Guinnessa w 24-godzinnej jeździe na ergometrze wioślarskim.
  • Dla upamiętnienia 77. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego 1 sierpnia 2021 r. o godz. 17.00 w Toruniu zabrzmią syreny.
  • Siedmiokrotni Mistrzowie Polski seniorów w tańcu na lodzie, Natalia Kaliszek i Maksym Spodyriev oraz popularny aktor Piotr Głowacki zachęcają do korzystania z toruńskiej komunikacji miejskiej. To druga edycja kampanii społecznej „Podróżuj razem z nami”.
  • Przypominamy, że do 30 listopada 2021 r. złożyć można wniosek o 300+ na wyprawkę szkolną dla ucznia. Zrobić to można wyłącznie elektronicznie.
  • Od 9 sierpnia do 12 października 2021 r. zostanie przeprowadzona na terenie miasta Torunia kwalifikacja wojskowa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 stycznia 2021 r. w sprawie przeprowadzenia kwalifikacji wojskowej w 2021 r.
  • Prawie stu zawodników i zawodniczek wzięło udział w 18. edycji Mistrzostw Polski w Rzutach Nietypowych, które odbyły się 24 czerwca 2021 r. na toruńskim Stadionie Miejskim im. Grzegorza Duneckiego. Imponująca była nie tylko frekwencja, ale i wyniki.
  • To będzie już V edycja wielkiego koszykarskiego święta, które od 2017 roku gości na toruńskich Błoniach Nadwiślańskich. 31 lipca i 1 sierpnia Toruń będzie miastem koszykówki.
  • Polskie wioślarki zdobyły pierwszy medal dla Polski na igrzyskach olimpijskich w Tokio. W składzie czwórki podwójnej jest torunianka Kasia Zillmann.