Oświadczenie European Athletics | www.torun.pl

Serduszko w kolorze ukraińskiej flagi - niebieski i żółty, poziomy pas.

Flaga Unii Europejskiej. Żółte gwiazdki ułożone w okrąg na niebieskim tle. Pod flagą napis Unia Europejska.

Oświadczenie European Athletics

Miasto, Sport
Data publikacji: 19 marca 2021
Logo organizacji European Athletics

Stanowisko European Athletics w sprawie pozytywnych przypadków COVID-19 po Halowych Mistrzostwach Europy Toruń 2021

Lozanna, 18 marca 2021: European Athletics pragnie wyjaśnić obecną sytuację dotyczącą pozytywnych przypadków COVID-19, które zostały zgłoszone przez członków drużyn oraz lekkoatletów z krajów uczestniczących w Halowych Mistrzostwach Europy, które miały miejsce w Toruniu w dniach 4-7 marca.

European Athletics zostało poinformowane, że pozytywne przypadki zakażenia zostały wykryte po zakończeniu mistrzostw na podstawie przeprowadzonych testów po przyjeździe do domu przez lekkoatletów i członków sztabu z konkretnych krajów.

European Athletics wraz z Lokalnym Komitetem Organizacyjnym i krajowymi organami sanitarnymi ustaliło ścisły protokół sanitarno-medyczny Halowych Mistrzostw Europy. Obejmował on test PCR przed przyjazdem, test LAMP po przyjeździe do Polski, potwierdzający test PCR w razie potrzeby ze względu na wynik pozytywny, następnie kolejny test LAMP piątego dnia i na koniec test PCR dla większości osób, aby spełnić wymogi dotyczące podróży do swojego kraju.

Wszyscy lekkoatleci, członkowie sztabów, goście, wolontariusze, partnerzy techniczni i obsługa zawodów, w łącznej liczbie 1920 osób została przebadana zgodnie z protokołem.

Ponadto, zasady sanitarne, które przewidywały obowiązkowe noszenie maseczki przez cały czas, dystans społeczny oraz mycie i dezynfekcję rąk, zostały należycie przekazane wszystkim federacjom członkowskim, włącznie z koniecznością natychmiastowej izolacji i kwarantanny w przypadku podejrzanych objawów lub pozytywnych wyników testu. Przestrzeganie tych zasad było zależne od indywidualnej odpowiedzialności każdego uczestnika mistrzostw.

Po dalszym dochodzeniu, wszystkie pozytywne przypadki, które zostały do tej pory zgłoszone, można zgrupować w dwóch hotelach, w których zatrzymały się drużyny, których dotyczy problem, chociaż nie wszystkie drużyny mieszkające w tych hotelach zgłosiły pozytywne przypadki zachorowania. Nie odnotowano żadnych pozytywnych przypadków zgłoszonych federacje członkowskie, obsługę zawodów, sędziów, wolontariuszy czy gości mieszkających w innych hotelach.

Niestety wyszło na jaw, że wspomniany wyżej ścisły protokół sanitarno-medyczny, który został wprowadzony i obejmował także hotele drużyn, nie zawsze był w pełni przestrzegany. Na przykład obowiązkowe noszenie masek przez cały czas, z wyjątkiem posiłków oraz czasu rywalizacji na Arenie, nie było przestrzegane w niektórych hotelach, zwłaszcza wieczorem po zakończeniu zawodów oraz przed wyjazdem wielu drużyn do domu.

European Athletics ma moralny obowiązek i zadanie, aby zapewnić bezpieczne warunki dla wszystkich lekkoatletów oraz sztabów uczestniczących w zawodach, zgodnie z przepisami sanitarnymi kraju gospodarza, przestrzeganie tych fundamentalnych zasad jest osobistą odpowiedzialnością każdej osoby.

European Athletics wyciągnie kluczowe wnioski z procedur sanitarnych i protokołu na podstawie doświadczeń z Torunia, aby poprawić protokół sanitarno-medyczny na przyszłe wydarzenia.

European Athletics życzy wszystkim sportowcom i sztabom federacji członkowskich pełnego i szybkiego powrotu do zdrowia oraz aby wrócili na bieżnię tak szybko jak to możliwe. Ze względu na tajemnicę lekarską European Athletics nie potwierdzi nazwisk ani nie będzie komentować indywidualnych zapytań, które mogłyby być cytowane w mediach.

/-/ Dobromir Karamarinow, pełniący obowiązki Prezydenta European Athletics
/-/ Christian Milz, Dyrektor Generalny  European Athletics

Do pobrania:

Kategoria:

• Miasto
    Uroczyste ślubowanie na sztandar miasto zakończyło 17 czerwca 2024 r. służbę przygotowawczą 6 nowych pracowników Urzędu Miasta Torunia.
  • Kultura, Miasto
    Święto Miasta zbliża się wielkimi krokami! W dniach 20 – 24 czerwca na torunian czeka cały szereg atrakcji, dzięki którym świętowanie urodzin Torunia stanie się jeszcze przyjemniejsze.
  • Plac 4 czerwca 1989 r. po zdemonotowaniu barierek wokół terenu inwestycji w poniedziałek 17 czerwca 2024 r. Fot. Małgorzata Litwin
  • Miasto, Sport
  • Eko, Kultura, Miasto
    Na kocykach, leżakach i matach piknikowych posłuchaliśmy muzyki i wspólnie odpoczywaliśmy w parku na Bydgoskim Przedmieściu.
  • Miasto
  • 17 czerwca 2024 r. w Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia im. gen. J. Bema odbyła się uroczystość objęcia obowiązków komendanta Centrum przez płk. Romana Piotrowskiego.
  • Serdecznie zapraszamy na recital fortepianowy włoskiego pianisty, Sandro Ivo Bartoli, który będzie gościem w Zespole Szkół Muzycznych w Toruniu w dniach 19-20 czerwca 2024 r.
  • Komunikat w sprawie czasowego wstrzymania prac ziemnych w rejonie Alei Solidarności i ul. Wały gen. Sikorskiego.
  • Według raportu Głównego Urzędu Statystycznego, Toruń znalazł się wśród miast z najmniejszym udziałem osób narażonych na hałas w ciągu doby.
  • 18 czerwca 2024 r. na Stadionie Miejskim przy ul. Bema odbędzie się 46. Memoriał Grzegorza Duneckiego – patrona obiektu.
  • 14 czerwca 2024 r. piłkarska reprezentacja Urzędu Miasta Torunia i jednostek organizacyjnych Gminy Miasta Toruń wzięła udział w IX Piłkarskim Turnieju Samorządowców Województwa Kujawsko-Pomorskiego o Puchar Marszałka – Waganiec 2024.
  • Kościół św. Szczepana obchodzi swoje 120-lecie. Uroczystości z tej okazji odbyły się 16 czerwca 2024 r.
  • Anne Weber z Niemiec i Zbigniew Rokita z Polski – to laureaci Nagrody Miast Partnerskich Torunia i Getyngi im. S.B. Lindego w 2024 r. Nagrody odebrali 16 czerwca 2024 r. podczas uroczystości w Ratuszu Staromiejskim.