Oświadczenie European Athletics | www.torun.pl

Miasto, Sport
Data publikacji: 19 marca 2021
Logo organizacji European Athletics

Stanowisko European Athletics w sprawie pozytywnych przypadków COVID-19 po Halowych Mistrzostwach Europy Toruń 2021

Lozanna, 18 marca 2021: European Athletics pragnie wyjaśnić obecną sytuację dotyczącą pozytywnych przypadków COVID-19, które zostały zgłoszone przez członków drużyn oraz lekkoatletów z krajów uczestniczących w Halowych Mistrzostwach Europy, które miały miejsce w Toruniu w dniach 4-7 marca.

European Athletics zostało poinformowane, że pozytywne przypadki zakażenia zostały wykryte po zakończeniu mistrzostw na podstawie przeprowadzonych testów po przyjeździe do domu przez lekkoatletów i członków sztabu z konkretnych krajów.

European Athletics wraz z Lokalnym Komitetem Organizacyjnym i krajowymi organami sanitarnymi ustaliło ścisły protokół sanitarno-medyczny Halowych Mistrzostw Europy. Obejmował on test PCR przed przyjazdem, test LAMP po przyjeździe do Polski, potwierdzający test PCR w razie potrzeby ze względu na wynik pozytywny, następnie kolejny test LAMP piątego dnia i na koniec test PCR dla większości osób, aby spełnić wymogi dotyczące podróży do swojego kraju.

Wszyscy lekkoatleci, członkowie sztabów, goście, wolontariusze, partnerzy techniczni i obsługa zawodów, w łącznej liczbie 1920 osób została przebadana zgodnie z protokołem.

Ponadto, zasady sanitarne, które przewidywały obowiązkowe noszenie maseczki przez cały czas, dystans społeczny oraz mycie i dezynfekcję rąk, zostały należycie przekazane wszystkim federacjom członkowskim, włącznie z koniecznością natychmiastowej izolacji i kwarantanny w przypadku podejrzanych objawów lub pozytywnych wyników testu. Przestrzeganie tych zasad było zależne od indywidualnej odpowiedzialności każdego uczestnika mistrzostw.

Po dalszym dochodzeniu, wszystkie pozytywne przypadki, które zostały do tej pory zgłoszone, można zgrupować w dwóch hotelach, w których zatrzymały się drużyny, których dotyczy problem, chociaż nie wszystkie drużyny mieszkające w tych hotelach zgłosiły pozytywne przypadki zachorowania. Nie odnotowano żadnych pozytywnych przypadków zgłoszonych federacje członkowskie, obsługę zawodów, sędziów, wolontariuszy czy gości mieszkających w innych hotelach.

Niestety wyszło na jaw, że wspomniany wyżej ścisły protokół sanitarno-medyczny, który został wprowadzony i obejmował także hotele drużyn, nie zawsze był w pełni przestrzegany. Na przykład obowiązkowe noszenie masek przez cały czas, z wyjątkiem posiłków oraz czasu rywalizacji na Arenie, nie było przestrzegane w niektórych hotelach, zwłaszcza wieczorem po zakończeniu zawodów oraz przed wyjazdem wielu drużyn do domu.

European Athletics ma moralny obowiązek i zadanie, aby zapewnić bezpieczne warunki dla wszystkich lekkoatletów oraz sztabów uczestniczących w zawodach, zgodnie z przepisami sanitarnymi kraju gospodarza, przestrzeganie tych fundamentalnych zasad jest osobistą odpowiedzialnością każdej osoby.

European Athletics wyciągnie kluczowe wnioski z procedur sanitarnych i protokołu na podstawie doświadczeń z Torunia, aby poprawić protokół sanitarno-medyczny na przyszłe wydarzenia.

European Athletics życzy wszystkim sportowcom i sztabom federacji członkowskich pełnego i szybkiego powrotu do zdrowia oraz aby wrócili na bieżnię tak szybko jak to możliwe. Ze względu na tajemnicę lekarską European Athletics nie potwierdzi nazwisk ani nie będzie komentować indywidualnych zapytań, które mogłyby być cytowane w mediach.

/-/ Dobromir Karamarinow, pełniący obowiązki Prezydenta European Athletics
/-/ Christian Milz, Dyrektor Generalny  European Athletics

Do pobrania:

Kategoria:

• Na zdjęciu: grafika z danymi epidemicznymi
    Koronawirus
    Od soboty 10 kwietnia w Toruniu wykryto 122 przypadki zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, przy 434 wykonanych testach Ministerstwo Zdrowia nie poinformowało o kolejnych ofiarach śmiertelnych pandemii w naszym mieście.
  • Koronawirus
    W ciągu ostatniej doby w Toruniu wykryto 81 przypadków zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. 3 osoby zmarły przez COVID-19.
  • Wylewanie asfaltu na moście Piłsudskiego
    Drogi, Inwestycje, Miasto
    Przed nami betonowanie i asfaltowanie na moście. Prace rozpoczną się nocą 9 kwietnia 2020 r. Na moście będzie obowiązywał ruch wahadłowy.
  • Na zdjęciu PIUM w centrum handlowym
    Mimo zamknięcia galerii handlowych, mieszkańcy Torunia mogą załatwić sprawy w Punktach Informacyjnych Urzędu Miasta w centrach Plaza i Copernicus. Na wizytę trzeba się jednak umówić.
  • Na zdjęciu budynek Urzędu Miasta Torunia oraz znak Śródmiejskiej Strefy Parkowania
    Drogi, Miasto
    Obowiązek wpisania numeru rejestracyjnego, zwolnienia z opłat w dni wolne od pracy, reklamacje wezwań do zapłaty - 15 kwietnia 2021 r. Rada Miasta Torunia zagłosuje nad zmianami w uchwale dot. stref płatnego parkowania.
  • Na zdjęciu: jeden z parkletów na starówce
    Eko, Miasto
    Na torunian spacerujących po ulicach starówki czeka dziewięć parkletów w ośmiu lokalizacjach. To idealne miejsce do wypoczynku w otoczeniu kwitnącej na wiosnę zieleni.
  • W ciągu ostatniej doby w Toruniu wykryto 124 przypadki zakażenia koronawirusem SARS-CoV2. W naszym mieście przebadano 542 osoby. 3 mieszkańców miasta zmarło przez choroby współistniejące z zakażeniem.
  • 31 dotacji na łączną kwotę 940 tys. zł przewidzianych jest w projekcie uchwały o dotacjach konserwatorskich, którą rozpatrzy na najbliższej sesji Rada Miasta Torunia.
  • Podczas najbliższej sesji Rady Miasta Torunia radni zagłosują nad uchwałą, która wprowadzi zmiany w budżecie obywatelskim.
  • Największy polski serwis zajmujący się komercyjnymi nieruchomościami opisuje potencjał inwestycyjny Torunia. Dziennikarze portalu Propertynews.pl prezentują ofertę terenów inwestycyjnych miasta i wskazują świetnie zlokalizowane działki pod produkcję czy centra logistyczne. W rozmowie z dziennikarzami Propertynews.pl Łukasz Szarszewski, dyrektor...
  • Do 30 kwietnia 2021 r. można nadsyłać oferty w II turze konkursu na wykonanie zadań miasta w zakresie wspierania rozwoju kultury i ochrony jej dóbr oraz podtrzymywania tradycji narodowej w 2021 r.
  • 28 projektów z zakresu kultury i ochrony dóbr narodowych uzyskało wsparcie miasta w I turze otwartego konkursu ofert w 2021 r. Wyniki zostały ogłoszone 8 kwietnia 2021 r.
  • Miasto intensywnie przygotowuje się do zwiększenia potencjału szczepień powszechnych. Znane są już miejsca Punktów Szczepień Masowych w Toruniu.
  • W sobotę 10 kwietnia na Barbarce można będzie dostać sadzonki drzew w ramach akcji "Posadź drzewo dla przyszłych pokoleń 2021".