Oświadczenie European Athletics | www.torun.pl

Oświadczenie European Athletics

Miasto, Sport
Data publikacji: 19 marca 2021

Pomarańczowy napis GłosujMY na niebieskim tle z chmurkami.

Od 16 do 25 października 2021 r.
głosujemy na projekty do Budżetu obywatelskiego Torunia na 2022 rok.

>>> Przejdź do informacji na temat głosowania

Logo organizacji European Athletics

Stanowisko European Athletics w sprawie pozytywnych przypadków COVID-19 po Halowych Mistrzostwach Europy Toruń 2021

Lozanna, 18 marca 2021: European Athletics pragnie wyjaśnić obecną sytuację dotyczącą pozytywnych przypadków COVID-19, które zostały zgłoszone przez członków drużyn oraz lekkoatletów z krajów uczestniczących w Halowych Mistrzostwach Europy, które miały miejsce w Toruniu w dniach 4-7 marca.

European Athletics zostało poinformowane, że pozytywne przypadki zakażenia zostały wykryte po zakończeniu mistrzostw na podstawie przeprowadzonych testów po przyjeździe do domu przez lekkoatletów i członków sztabu z konkretnych krajów.

European Athletics wraz z Lokalnym Komitetem Organizacyjnym i krajowymi organami sanitarnymi ustaliło ścisły protokół sanitarno-medyczny Halowych Mistrzostw Europy. Obejmował on test PCR przed przyjazdem, test LAMP po przyjeździe do Polski, potwierdzający test PCR w razie potrzeby ze względu na wynik pozytywny, następnie kolejny test LAMP piątego dnia i na koniec test PCR dla większości osób, aby spełnić wymogi dotyczące podróży do swojego kraju.

Wszyscy lekkoatleci, członkowie sztabów, goście, wolontariusze, partnerzy techniczni i obsługa zawodów, w łącznej liczbie 1920 osób została przebadana zgodnie z protokołem.

Ponadto, zasady sanitarne, które przewidywały obowiązkowe noszenie maseczki przez cały czas, dystans społeczny oraz mycie i dezynfekcję rąk, zostały należycie przekazane wszystkim federacjom członkowskim, włącznie z koniecznością natychmiastowej izolacji i kwarantanny w przypadku podejrzanych objawów lub pozytywnych wyników testu. Przestrzeganie tych zasad było zależne od indywidualnej odpowiedzialności każdego uczestnika mistrzostw.

Po dalszym dochodzeniu, wszystkie pozytywne przypadki, które zostały do tej pory zgłoszone, można zgrupować w dwóch hotelach, w których zatrzymały się drużyny, których dotyczy problem, chociaż nie wszystkie drużyny mieszkające w tych hotelach zgłosiły pozytywne przypadki zachorowania. Nie odnotowano żadnych pozytywnych przypadków zgłoszonych federacje członkowskie, obsługę zawodów, sędziów, wolontariuszy czy gości mieszkających w innych hotelach.

Niestety wyszło na jaw, że wspomniany wyżej ścisły protokół sanitarno-medyczny, który został wprowadzony i obejmował także hotele drużyn, nie zawsze był w pełni przestrzegany. Na przykład obowiązkowe noszenie masek przez cały czas, z wyjątkiem posiłków oraz czasu rywalizacji na Arenie, nie było przestrzegane w niektórych hotelach, zwłaszcza wieczorem po zakończeniu zawodów oraz przed wyjazdem wielu drużyn do domu.

European Athletics ma moralny obowiązek i zadanie, aby zapewnić bezpieczne warunki dla wszystkich lekkoatletów oraz sztabów uczestniczących w zawodach, zgodnie z przepisami sanitarnymi kraju gospodarza, przestrzeganie tych fundamentalnych zasad jest osobistą odpowiedzialnością każdej osoby.

European Athletics wyciągnie kluczowe wnioski z procedur sanitarnych i protokołu na podstawie doświadczeń z Torunia, aby poprawić protokół sanitarno-medyczny na przyszłe wydarzenia.

European Athletics życzy wszystkim sportowcom i sztabom federacji członkowskich pełnego i szybkiego powrotu do zdrowia oraz aby wrócili na bieżnię tak szybko jak to możliwe. Ze względu na tajemnicę lekarską European Athletics nie potwierdzi nazwisk ani nie będzie komentować indywidualnych zapytań, które mogłyby być cytowane w mediach.

/-/ Dobromir Karamarinow, pełniący obowiązki Prezydenta European Athletics
/-/ Christian Milz, Dyrektor Generalny  European Athletics

Do pobrania:

Kategoria:

• Na zdjęciu: połamane drzewo
    W piątek 22 października 2021 roku utrzyma się w Toruniu silny wiatr.
  • Na zdjęciu zastępca prezydenta Torunia Paweł Gulewski trzyma upominek
    Kultura, Miasto
    Grupa mieszkańców partnerskiej Lejdy zgodnie z tradycją co roku odwiedza nasze miasto w okresie jesiennym. 21 października 2021 r. w Sali Rady Ratusza Staromiejskiego spotkał się z nimi zastępca prezydenta Torunia Paweł Gulewski.
  • Na zdjęciu: wejście do budynku Powiatowego Urzędu Pracy dla Miasta Torunia
    Od 1 lipca 2021 r. istnieje możliwość ubiegania się o przyznanie bonu na zasiedlenie w wysokości 9 000,00 zł finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu „Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w Toruniu (V)” Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój.
  • Na zdjęciu: budynek Urzędu Miasta Torunia
    Rada Miasta Torunia przyjęła zmiany w budżecie miasta na rok 2021 i Wieloletniej Prognozie Finansowej miasta Torunia na lata 2021-2050. Miało to miejsce podczas 35. Sesji Rady Miasta Torunia, która odbyła się w dniu 21 października 2021 r.
  • Budynek CSW i żółte liście
    Kultura, Miasto
    Wystawy Magdaleny Abakanowicz i innych rzeźbiarzy, a także grafik dziecięcych z całego świata dla miłośników kultury, 100. Rowerowa Masa Krytyczna i 38. Toruń Maraton dla aktywnych oraz wielka inauguracja sezonu siatkarskiego Aniołów Toruń dla kibiców – to tylko mała część propozycji weekendowych w Toruniu. 22-24 października 2021 r. na pewno nie...
  • publiczność ogląda wystawę w Galerii Dziecka
    Kultura, Miasto
    Po raz 22. toruńska Galeria i Ośrodek Plastycznej Twórczości Dziecka zorganizowała Międzynarodowe Biennale Grafiki Dzieci i Młodzieży. Wręczenie nagród i otwarcie wystawy pokonkursowej odbyło się 21 października 2021 r.
  • Na stronie internetowej online.ecfcamerimage.pl oglądać można filmy poświęcone architekturze i architektom. Europejskie Centrum Filmowe Camerimage w ramach wydarzenia towarzyszącego wystawie podsumowującej konkurs na koncepcję architektoniczną ECFC prezentuje 4 filmy dokumentalne, składające się na przegląd filmów „Architektura w oku kamery /...
  • Rozbiórki infrastruktury drogowej i porządkowanie terenu, zabezpieczanie cennych przyrodniczo warstw gleby – tak obecnie przebiegają prace przygotowawcze do budowy nowej linii tramwajowej do tzw. osiedla Jar.
  • 21 października 2021 r. podczas 35. sesji Rady Miasta Torunia przyjęte zostały uchwały dot. określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości oraz środków transportowych na 2022 rok.
  • W niedzielę 24 października 2021 r. na kierowców czekają utrudnienia spowodowane obecnością na ulicach zawodników biorących udział w 38. Toruń Maraton.
  • Przypominamy, że w związku z koniecznością awaryjnej naprawy przejazdu torowo-drogowego na skrzyżowaniu ul. Grudziądzkiej/ks. Gogi w sobotę 23 października 2021 r. w godz. 4:30-13:15 wstrzymany zostanie ruch tramwajów linii nr 4.
  • Są przykładem na to, jak połączyć świat nauki i biznesu, skomercjalizować wyniki badań naukowych i odnieść rynkowy sukces. Synthex Technologies to toruńska firma chemiczna, która działa w formule od akademickiego abstraktu do wdrożenia w praktyce przemysłowej.
  • W 82. rocznicę pierwszych straceń na Barbarce 24 października 2021 r. w Miejscu Pamięci Narodowej odbędą się uroczystości upamiętniające pomordowanych w 1939 r. mieszkańców Torunia.
  • Zmarła mjr Maria Biedermann-Kowalewska ps. „Myszka”, uczestniczka Powstania Warszawskiego, odznaczona Medalem Honorowym Prezydenta Miasta Torunia "Thorunium".