Oświadczenie European Athletics | www.torun.pl

Serduszko w kolorze ukraińskiej flagi

Oświadczenie European Athletics

Miasto, Sport
Data publikacji: 19 marca 2021
Logo organizacji European Athletics

Stanowisko European Athletics w sprawie pozytywnych przypadków COVID-19 po Halowych Mistrzostwach Europy Toruń 2021

Lozanna, 18 marca 2021: European Athletics pragnie wyjaśnić obecną sytuację dotyczącą pozytywnych przypadków COVID-19, które zostały zgłoszone przez członków drużyn oraz lekkoatletów z krajów uczestniczących w Halowych Mistrzostwach Europy, które miały miejsce w Toruniu w dniach 4-7 marca.

European Athletics zostało poinformowane, że pozytywne przypadki zakażenia zostały wykryte po zakończeniu mistrzostw na podstawie przeprowadzonych testów po przyjeździe do domu przez lekkoatletów i członków sztabu z konkretnych krajów.

European Athletics wraz z Lokalnym Komitetem Organizacyjnym i krajowymi organami sanitarnymi ustaliło ścisły protokół sanitarno-medyczny Halowych Mistrzostw Europy. Obejmował on test PCR przed przyjazdem, test LAMP po przyjeździe do Polski, potwierdzający test PCR w razie potrzeby ze względu na wynik pozytywny, następnie kolejny test LAMP piątego dnia i na koniec test PCR dla większości osób, aby spełnić wymogi dotyczące podróży do swojego kraju.

Wszyscy lekkoatleci, członkowie sztabów, goście, wolontariusze, partnerzy techniczni i obsługa zawodów, w łącznej liczbie 1920 osób została przebadana zgodnie z protokołem.

Ponadto, zasady sanitarne, które przewidywały obowiązkowe noszenie maseczki przez cały czas, dystans społeczny oraz mycie i dezynfekcję rąk, zostały należycie przekazane wszystkim federacjom członkowskim, włącznie z koniecznością natychmiastowej izolacji i kwarantanny w przypadku podejrzanych objawów lub pozytywnych wyników testu. Przestrzeganie tych zasad było zależne od indywidualnej odpowiedzialności każdego uczestnika mistrzostw.

Po dalszym dochodzeniu, wszystkie pozytywne przypadki, które zostały do tej pory zgłoszone, można zgrupować w dwóch hotelach, w których zatrzymały się drużyny, których dotyczy problem, chociaż nie wszystkie drużyny mieszkające w tych hotelach zgłosiły pozytywne przypadki zachorowania. Nie odnotowano żadnych pozytywnych przypadków zgłoszonych federacje członkowskie, obsługę zawodów, sędziów, wolontariuszy czy gości mieszkających w innych hotelach.

Niestety wyszło na jaw, że wspomniany wyżej ścisły protokół sanitarno-medyczny, który został wprowadzony i obejmował także hotele drużyn, nie zawsze był w pełni przestrzegany. Na przykład obowiązkowe noszenie masek przez cały czas, z wyjątkiem posiłków oraz czasu rywalizacji na Arenie, nie było przestrzegane w niektórych hotelach, zwłaszcza wieczorem po zakończeniu zawodów oraz przed wyjazdem wielu drużyn do domu.

European Athletics ma moralny obowiązek i zadanie, aby zapewnić bezpieczne warunki dla wszystkich lekkoatletów oraz sztabów uczestniczących w zawodach, zgodnie z przepisami sanitarnymi kraju gospodarza, przestrzeganie tych fundamentalnych zasad jest osobistą odpowiedzialnością każdej osoby.

European Athletics wyciągnie kluczowe wnioski z procedur sanitarnych i protokołu na podstawie doświadczeń z Torunia, aby poprawić protokół sanitarno-medyczny na przyszłe wydarzenia.

European Athletics życzy wszystkim sportowcom i sztabom federacji członkowskich pełnego i szybkiego powrotu do zdrowia oraz aby wrócili na bieżnię tak szybko jak to możliwe. Ze względu na tajemnicę lekarską European Athletics nie potwierdzi nazwisk ani nie będzie komentować indywidualnych zapytań, które mogłyby być cytowane w mediach.

/-/ Dobromir Karamarinow, pełniący obowiązki Prezydenta European Athletics
/-/ Christian Milz, Dyrektor Generalny  European Athletics

Do pobrania:

Kategoria:

• Na zdjęciu dziecko od tyłu wpatruje się w podświetloną na niebiesko i fioletowo fontannę
    Kultura, Miasto
    Ze względu na prace montażowe przy instalacji na 13. Bella Skyway Festival fontanna Cosmopolis zostaje wyłączona. Ponowne jej uruchomienie planuje się 22 sierpnia 2022 r.
  • Na zdjęciu: dwie pomarańczowe śmieciarki
    Eko, Miasto
    W okresie pomiędzy 15 a 17 sierpnia 2022 r. zmieniają się terminy odbioru odpadów.
  • Na zdjęciu osoby idą ul. Szewską
    Kultura, Miasto
    Niemieccy dziennikarze portalu o kulinariach „Kulinariker” ponownie piszą o Toruniu! Tym razem zachęcają do odwiedzenia naszej starówki i jej smakowitych zaułków.
  • Na zdjęciu: fragment sylwetki kobiety w błękitnej sukience trzymającej w dłoni klucz do mieszkania
    Biznes, Miasto
    Zakład Gospodarki Mieszkaniowej w Toruniu ogłasza przetarg ustny na wynajem lokali użytkowych i miejsc parkingowych.
  • Na zdjęciu: pnącza porastające ścianę kładki nad trasą średnicową
    Eko, Miasto
    Kładka znajdująca się nad Trasą Prezydenta Raczkiewicza zazieleniła się – wykonane zostały nasadzenia zarówno na samym obiekcie, jak i na terenie przyległym.
  • Na zdjęciu tramwaj na węźle przesiadkowym przy alei Solidarności
    Kultura, Miasto, MZK
    Przyjeżdżasz do Torunia na Bella Skyway Festival samochodem? Zostaw swoje auto na jednym z parkingów buforowych i dojedź na teren festiwalu dogodną komunikacją miejską!
  • Od piątku, 12 sierpnia 2022 r. od godz. 7:00 zamknięta zostanie, bez możliwości przejazdu, ul. Bydgoska za skrzyżowaniem z ul. Jana Matejki.
  • Przedsiębiorcy, którzy przekazują darowizny na rzecz ofiar wojny w Ukrainie, mogą skorzystać z preferencji w podatku PIT i CIT. Darowizny takie mogą stanowić koszt uzyskania przychodu.
  • Worek medali przywieźli toruńscy speedrowerzyści z 14. Mistrzostw Europy, które odbyły się 29-31 lipca 2022 roku na torach w Manchesterze oraz Sheffield. Udział w nich wzięło aż 8 zawodników z naszego miasta – była to najliczniejsza delegacja z Polski.
  • Kino Camerimage rozpocznie drugi tydzień swojego funkcjonowania od prezentacji najwybitniejszych dzieł legendarnego amerykańskiego reżysera Stanleya Kubricka. Filmowe projekcje wzbogaci w sobotę dyskusja na temat twórczości reżysera, w której udział weźmie prof. Krzysztof Kozłowski, filmoznawca i teatrolog, autor polskiej monografii twórczości...
  • Prace plastyczne wykonane przez dzieci i młodzież z Getyngi można oglądać w Galerii Plastycznej Twórczości Dziecka przy Rynku Nowomiejskim 17.
  • Trwa modernizacja torowiska tramwajowego w ciągu ul. Warneńczyka. W ramach zadania powstanie również dwupasmowe rondo turbinowe.
  • Przyjeżdżając na Bella Skyway Festival, warto przygotować się na zmiany w organizacji ruchu, które wprowadzone zostaną podczas wydarzenia. Przedstawiamy najważniejsze informacje dotyczące ograniczeń oraz zmian w organizacji ruchu w centrum Torunia.
  • Od 10 sierpnia 2022 r. całkowicie zamknięty zostanie wyjazd z Szosy Chełmińskiej do pl. NOT. Ruch poprowadzony zostanie objazdem.