Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!
W trakcie kursu zaznajomimy się z rozpoznawaniem, przetwarzaniem oraz dawkowaniem poszczególnych ziół i mieszanek. Nauczymy się tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także dowiemy się, które z naszych chwaściorów są jadalne. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe i przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!
Każde ze spotkań na kursie trwać będzie 2h. W trakcie warsztatów poruszymy m.in. następujące zagadnienia (wypunktowane zagadnienia nie odpowiadają tematom kolejnych spotkań):
Ziołowe BHP
Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.
Szczegółowe informacje dotyczące kursu: monika@artus.torun.pl lub 792 006 098
Bilety: 320 zł