www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Kultura, Miasto
    Wiosna w kalendarzu i w plenerze - czas ruszyć z domu. Na weekend w Toruniu polecamy m.in. lekkoatletyczne mistrzostwa świata mastersów w Arenie Toruń, Afryka Reggae Festival w Od Nowie, Moscow City Ballet na Jordankach, Wiosenną Rowerową Masę Krytyczną i Powitanie Wiosny na Barbarce.
  • Miasto, Sport
    8. Halowe Mistrzostwa Świata w Lekkiej Atletyce Masters potrwają do 30 marca 2019 r. O medale walczy 4350 zawodników z 88 krajów.
  • Miasto
    Firma BIKEU Sp. z o.o. została wybrana w przetargu na operatora Toruńskiego Roweru Miejskiego. Miejski Zarząd Dróg dokonał wyboru nowego operatora spośród dwóch oferentów, którzy po wczorajszym wyroku Krajowej Izby Odwoławczej pozostali w grze. - Na tym etapie postępowania, wykonawcom służy odwołanie do KIO. Mają na to 10 od dzisiejszego wyboru -...
  • Inwestycje, Miasto
    W perspektywie finansowej 2014-2020 Gmina Miasta Toruń podpisała już 122 umowy o dofinansowanie na łączną kwotę ponad 647 mln zł.
  • Miasto
    21 marca 2019 r. prezydent Michał Zaleski spotkał się z mieszkańcami osiedla Jakubskie-Mokre. Dziesiąte z kolei spotkanie prezydenta z torunianami zamieszkującymi poszczególne osiedla odbyło się w Szkole Podstawowej nr 10 przy ul. Bażyńskich 30/36.
  • Drogi, Miasto
    Konsorcjum szczecińsko-gdańskie zaprojektuje most tymczasowy w Toruniu. Wielkim krokami zbliża się remont mostu J. Piłsudskiego. Jak już informowaliśmy, będzie on podzielony na dwa etapy. W I etapie (realizacja II połowa 2019 roku)  planuje się rozbudowę półek przeprawy (na nich znajdują się ciągi piesze i rowerowe). W tym czasie  ruch na jezdni...
  • 23 marca 2019 r. w teatrze Baj Pomorski prezydent Torunia Michał Zaleski nagrodził czworo pracowników teatru oraz wręczył listy gratulacyjne dyrektorom teatrów, instytucji oraz placówek oświatowych prowadzących zajęcia teatralne.
  • Od dnia 5 marca 2019 r. godz. 8:00 zmienia się organizacja przystanku autobusowego „Lipnowska”.
  • W sobotę 23 marca 2019 r. zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału we Wiosennej Rowerowej Masie Krytycznej.
  • 25 marca 2019 roku od godz. 21:10 tramwaje linii 1N będą kurowały objazdem przez ul. Broniewskiego, Reja, Bydgoską oraz plac Rapackiego.
  • Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 28 zwyciężyli w wojewódzkim finale turnieju „Jestem sprawny, sprawny miś”, który odbył się 18 marca 2019 roku w Bydgoszczy w hali Łuczniczka.
  • 21 marca 2019 roku Krajowa Izba Odwoławcza ostatecznie potwierdziła zasadność działań MZD w zakresie odrzucenia oferty Konsorcjum: WIM System Sp. z o.o. i Arkus&Romet Group Sp. z o.o. w przetargu na prowadzenie Toruńskiego Roweru Miejskiego.
  • 23 marca 2019 roku odbyła się Gala Żeglarska Toruńskiego Okręgowego Związku Żeglarskiego, podczas której wręczono nagrody dzieciom i młodzieży za sukcesy w sezonie 2018. TOZŻ zrzesza 29 klubów i sekcji żeglarskich z Torunia, Grudziądza, Wąbrzeźna, Chełmna, Chełmży i Brodnicy. Siedziba związku znajduje się w Przystani Toruń, która jest bazą dla...
  • Sobotniemu uroczystemu otwarciu 8. Halowych Mistrzostw Świata w Lekkiej Atletyce Masters będzie towarzyszyło efektowne widowisko muzyczno-multimedialne. Artyści wykonają dziesięć utworów muzyki filmowej ze znanych dzieł kinowych o sportowcach i sporcie.