Polityka prywatności | www.torun.pl

Polityka prywatności

Polityka prywatności i wykorzystywania plików Cookies w serwisach internetowych Urzędu Miasta Torunia.

  

I. Informacje wstępne

Niniejszy dokument dotyczy serwisów internetowych prowadzonych przez Urząd Miasta Torunia pod adresami: www.torun.pl, www.konsultacje.torun.pl, www.bip.torun.pl, www.um.torun.pl i określa zasady przetwarzania informacji o charakterze danych osobowych, które są pozyskiwane w związku korzystaniem przez użytkowników z wyżej wymienionych serwisów internetowych.

Gromadzone w dziennikach logów dane są wykorzystywane tylko i wyłącznie do celów administrowania serwisem. Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

  

II. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych jest Prezydent Miasta Torunia, z siedzibą w Toruniu, ul. Wały gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Administrator przykłada dużą wagę do ochrony prywatności użytkowników serwisów oraz poufności danych osobowych pozyskiwanych podczas korzystania z tych serwisów. Z należytą starannością dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych, zabezpiecza dane osobowe przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

  

III. Rodzaj gromadzonych danych

Zgodnie z przyjętą praktyką większości serwisów WWW, przechowujemy zapytania HTTP kierowane do naszego serwera. Dokładny wykaz informacji przechowywanych w plikach logów serwera WWW jest następujący:

  • publiczny adres IP komputera z którego nadeszło zapytanie (może to być bezpośrednio komputer użytkownika)
  • nazwę stacji klienta - identyfikacja realizowana przez protokół HTTP o ile jest możliwa
  • czas nadejścia zapytania (data i godzina)
  • pierwszy wiersz żądania HTTP
  • kod odpowiedzi HTTP
  • liczbę wysłanych przez serwer bajtów
  • adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) - w przypadku gdy przejście do strony Urzędu nastąpiło przez odnośnik
  • informacje o przeglądarce użytkownika
  • informacje o systemie operacyjnym użytkownika
  • informacje o rozdzielczości ekranu użytkownika
  • informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP.

Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony UMT. Dla zapewnienia jak najwyższej jakości serwisu, analizujemy pliki z logami w celu określenia: które strony odwiedzane są najczęściej, ile czasu przeglądane sa poszczególne strony, jakie pliki są pobierane, jakie przeglądarki stron WWW, systemy operacyjne, rozdzielczości ekranów są stosowane, czy struktura strony nie zawiera błędów itp.

  

IV. Wykorzystywanie danych

Zebrane logi przechowywane są przez czas nieokreślony jako materiał pomocniczy służący do administrowania serwisem. Informacje zebrane w logach nie są ujawniane nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem oraz siecią UMT. Na podstawie plików logów mogą być generowane statystyki stanowiące pomoc w administrowaniu.

Zbiorcze podsumowania w postaci takich statystyk nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis.

Nie zabiegamy i nie prowadzimy żadnych czynności zmierzających do identyfikacji użytkowników stron UMT. Nie prowadzimy profilowania użytkowników.

W serwisach WWW prowadzonych przez UMT są wykorzystywane mechanizmy analityczne udostępniane przez Google Analytics. Szczegóły dotyczące zakresu prywatności i bezpieczeństwa danych w systemie Analytics można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl&ref_topic=2919631. Można także zablokować Google Analytics poprzez zainstalowanie odpowiedniego dodatku do swojej przeglądarki, dostępnego pod adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

  

V. Mechanizm Cookies na stronach internetowych UMT

Mechanizm Cookies nie jest wykorzystywany do pozyskiwania jakichkolwiek informacji o użytkownikach serwisu ani śledzenia ich nawigacji. Pliki Cookies stosowane w serwisach UMT nie przechowują żadnych danych osobowych ani innych informacji zebranych od użytkowników. Pliki te są zapisywane na urządzeniu użytkownika przeglądającego strony WWW. Mogą być wykorzystywane m.in. do prowadzenia statystyk oglądalności poszczególnych stron serwisu w celu dalszego rozwijania portalu, do poprawy jakości funkcjonowania serwisu, do obsługi niektórych aplikacji wykorzystywanych w serwisie, np. mechanizmów sond i ankiet internetowych.

Każdy użytkownik może odmówić umieszczania plików cookies na swoim komputerze lub innym urządzeniu służącym do przeglądania stron internetowych. Aby to zrobić należy wyłączyć w ustawieniach przeglądarki internetowej opcję pobierania i przechowywania plików cookies.

  

VI. Odnośniki do innych stron

Serwisy UMT zawierają odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko serwisów WWW Urzędu Miasta Torunia.

  

VII. Prawa Użytkownika

W związku z przetwarzaniem danych osobowych Użytkownikowi przysługują następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych;
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym);
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
e) prawo do przenoszenia i aktualizacji danych;
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych.

W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.

W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Użytkownika danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

Podanie przez użytkownika danych osobowych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

Szczegółowych informacji dotyczących złożenia żądania wynikającego z praw Użytkownika udziela Inspektor Ochrony Danych. W celu złożenia żądania związanego z wykonaniem praw należy skierować wniosek na adres mailowy: iod@um.torun.pl lub udać się do naszej siedziby w Toruniu, ul. Wały Gen. Sikorskiego 8, 87-100 Toruń. Przed realizacją uprawnień Użytkownika będziemy musieli potwierdzić jego tożsamość.

  

VII. Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego tekstu.

/-/

Najczęściej czytane aktualności

  • Wystawa w Książnicy Kopernikańskiej
    Kultura, Miasto
    Zdjęcia znanych przedstawicieli miasta i regionu z ich ukochanymi książkami z dzieciństwa pokazane zostały na wystawie „Z klasyką do współczesności”. Wernisaż odbył się 16 września 2021 r. w głównym budynku Książnicy Kopernikańskiej przy ul. Słowackiego.
  • Na zdjęciu widać Ratusz Staromiejski
    Eko, Miasto
    Z okazji Europejskiego Dnia bez Samochodu zapraszamy do udziału w grze miejskiej Per Pedes – odbędzie się na terenie zespołu staromiejskiego w środę 22 września 2021 r.
  • Plakat zapowiadający wydarzenie Europejski Dzień bez Samochodu 2021
    Eko, Miasto
    Jak co roku miasto włącza się w obchody Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu. Główne imprezy i wydarzenia zaplanowano na środę 22 września 2021 r., kiedy przypada Europejski Dzień Bez Samochodu.
  • Na zdjęciu: oznakowanie pozioe informujące o ścieżce rowerowej
    Miasto
    Miasto Toruń podpisało z Europejską Federacją Cyklistów umowę partnerską na wdrożenie w Toruniu programu pilotażowego SCAP – Cargobikes (Safer Cycling Advocate Program – Cargobikes). Oznacza to, że rowery typu cargo pojawią się wkrótce na ulicach miasta.
  • Na zdjęciu: prezydent Michał Zaleski i Katarzyna Błądek-Mikołajczyk, dyrektor Wydziału Obsługi Mieszkańców podczas konferencji prasowej
    Miasto
    Moje Auto SMS to nazwa systemu, który ułatwia procedurę załatania spraw związanych z pojazdami w Wydziale Obsługi Mieszkańców Urzędu Miasta Torunia.
  • plakat RMK
    Eko, Miasto
    W sobotę 18 września 2021 r. Stowarzyszenie Rowerowy Toruń organizuje Rowerową Masę Krytyczną z okazji Europejskiego Dnia bez Samochodu i Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu. Start na Rynku Nowomiejskim o godzinie 16.00.
  • Władze miasta rozważą wdrożenie w Toruniu nowoczesnego systemu monitoringu stref płatnego parkowania zwanego CityScanner. W maju przeprowadzono pilotażowe kontrole specjalnym pojazdem. Na spotkaniu z przedstawicielami firmy MCX Pro 16 września 2021 r. podsumowano pilotaż.
  • 70 lat temu powstał toruński oddział Polskiego Związku Niewidomych. Jubileusz połączony z obchodami Dnia Białej Laski odbył się 10 września 2021 r.
  • Wybitni lekarze z kraju i zagranicy przyjechali do Torunia na jubileuszowy, 70. Kongres Towarzystwa Chirurgów Polskich. Specjaliści obradować będą 15-18 września 2021 r. w CKK Jordanki.
  • Zespół Kameralny Multicamerata z Torunia świętuje 30-lecie działalności artystycznej. Z tej okazji w środę, 15 września 2021 r. w Ratuszu Staromiejskim odbył się okolicznościowy koncert.
  • Toruń będzie gospodarzem III Turnieju o Mistrzostwo Polski w Rugby na Wózkach. Spotkania zostaną rozegrane w dniach 16-18 września 2021 r.
  • Konkurs na promocję sportu i aktywności fizycznej wśród mieszkańców Torunia poprzez kluby sportowe został rozstrzygnięty.
  • Zwiedzanie wystaw, pokazy, warsztaty wykłady złożą się na kolejną edycję Toruńskiej Nocy Naukowców. Odbędzie się ona 24 września 2021 r. w Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.
  • Zawodnicy toruńskiego Klubu Karate Tradycyjnego Kumade przywieźli 18 medali z Mistrzostw Polski.