Na pokaz kulinarny w wykonaniu Bogdana Gałązki zaprasza w piątek 7 sierpnia 2020 r. Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej. Początek o godz.17:00.
Bogdan Gałązka jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji "Gothic" na zamku w Malborku. Specjalizuje sie w daniach inspirowanych historycznymi przepisami z czasów średniowiecznej świetności zamku krzyżackiego, o których wiedzę czerpał m.in. z ksiąg zakupowych Zakonu Krzyżackiego z lat 1399-1409. W jego menu są m.in. takie dania, jak klopsy królewieckie z wołowego mięsa i wieprzowiny z kaparami i anchois, podlane sosem cytrynowym zasładzanym rodzynkami, pesto z zielonego żyta według przepisu liczącego ponad 400 lat czy kura zielona – panierowana w pietruszce, marchwi i occie z kwiatów czarnego bzu. Mistrz wszystko robi ręcznie, unika nowoczesnych urządzeń, uprawia samodzielnie zioła do swoich potraw.
Toruńskie spotkanie połączone będzie z promocją książki kulinarnej "Smak Gothicu" i degustacją chłodnika. Ze względu na obowiązujące przepisy sanitarne limit gości na pokazie wynosi 25 osób. Wejście w cenie biletu wstępu do muzeum (18 zł normalny, 13 zł ulgowy). Bilety do kupienia na stronie bilety.muzeum.torun.pl