Oświadczenie Prezydenta Miasta Torunia ws. św. Jana Pawła II | www.torun.pl

Serduszko w kolorze ukraińskiej flagi - niebieski i żółty, poziomy pas.

Flaga Unii Europejskiej. Żółte gwiazdki ułożone w okrąg na niebieskim tle. Pod flagą napis Unia Europejska.

Oświadczenie Prezydenta Miasta Torunia ws. św. Jana Pawła II

Data publikacji: 13 marca 2023
Na zdjęciu: pomnik św. Jana Pawła II

Poniżej oświadczenie prezydenta Michała Zaleskiego w sprawie św. Jana Pawła II.

Nie zgadzam się na deprecjonowanie świętości religijnej, autorytetu oraz dorobku wielkiego Polaka świętego Jana Pawła II. Ocenę postaci historycznej należy pozostawić historykom, a nie może ona stanowić jedynie przedmiotu dziennikarskich dociekań.

Święty Jan Paweł II, honorowy Obywatel Miasta Torunia, doktor honoris causa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, uzyskiwał wielkie uznanie za propagowanie i rozwijanie ekumenicznego dialogu i porozumienia pomiędzy narodami oraz ludźmi. Tego, niezależnie od doraźnych spostrzeżeń autorów tekstów i materiałów publikowanych w mediach, nie można papieżowi Polakowi odmówić.

W dobie deficytu autorytetów i kryzysu moralnego w dzisiejszym świecie powinniśmy zdecydowanie bardziej rozważnie i odpowiedzialnie wygłaszać opinie lub oceniać osobowości.

Wykorzystywanie pracy dziennikarskiej do doraźnych celów politycznych, zarówno z zamiarem negacji autorytetu, jak i stawania w obronie Jana Pawła II, nie powinno mieć miejsca.

Fot. Wojtek Szabelski

• Poznaliśmy pierwsze nazwiska zaproszonych artystów!
  • 11 czerwca 2024 r. prezydent Paweł Gulewski spotkał się z Radami Okręgów Staromiejskie i Bydgoskie.
  • Prezydent Torunia wydłużył termin zgłaszania kandydatów na członków Rady Seniorów Miasta Torunia na lata 2024-2029.
  • W dniach 15-17 czerwca 2024 r. przypada 100 – lecie maratonu w Polsce. To właśnie w Grodzie Kopernika 15 czerwca 1924 r. miała miejsce meta pierwszego, najdłuższego biegu maratońskiego w Polsce.
  • Do 30 czerwca 2024 r. trwają konsultacje społeczne dotyczące projektu uchwały zmieniającej uchwałę w sprawie określenia zasad wyznaczania składu oraz zasad działania Komitetu Rewitalizacji na terenie Gminy Miasta Toruń.
  • Budowa nowej linii tramwajowej do pętli przy ul. Heweliusza nagrodzona Medalem Europejskim!
  • Drużyna chłopców U12 Społecznej Szkoły Podstawowej Mistrzostwa Sportowego Stowarzyszenia "Edukacja" w Toruniu odniosła wielki sukces w XXIV edycji Pucharu Tymbarka. Zespół zajął 4. miejsce w całej Polsce, w swojej kategorii wiekowej.   - To ogromne osiągnięcie dla naszej szkoły i miasta Torunia. Nasza drużyna wykazała się nie tylko doskonałymi...
  • We wrześniu 2024 r. w Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy odbędą się warsztaty profilaktyczne w ramach miejskiego programu profilaktyki uzależnień.