Za oknami biało. O stan ulic dbają toruńskie służby miejskie, ale obowiązek odśnieżania chodników i usuwania sopli z dachów spoczywa na właścicielach i zarządcach nieruchomości.
W tym trudnym okresie należy również zadbać o właściwy stan urządzeń grzewczych i przestrzegać zasad ich eksploatacji.
Zgodnie z przepisami, właściciele, użytkownicy, osoby posiadające nieruchomość w zarządzie, a także inne podmioty dysponujące nieruchomościami, zobowiązane są do utrzymania czystości i porządku na chodnikach położonych wzdłuż nieruchomości. Do ich obowiązków należy również oczyszczanie ich ze śniegu i lodu oraz usuwanie błota i innych zanieczyszczeń. Usunięty śnieg oraz lód mogą być usypywane na krawędzi chodnika lub w pasie zieleni przyulicznej, w sposób, który nie będzie utrudniał ruchu pieszym. Śliskie chodniki trzeba posypywać materiałem szorstkim, np. piaskiem, ale nie wolno stosować do tego celu żadnych środków chemicznych. Z dachów i gzymsów obiektów budowlanych bezpośrednio sąsiadujących z drogami i chodnikami należy usuwać - niezwłocznie po ich powstaniu - sople lodowe i nawisy śniegu.
Na osoby nie wywiązujące się z nałożonych obowiązków strażnicy miejscy mogą nałożyć mandat karny. Osoby, które doznają uszczerbku na zdrowiu w wyniku niewywiązania się właścicieli z obowiązku odśnieżania chodników, mogą domagać się z tego tytułu odszkodowania z powództwa cywilnego. Na właścicieli i zarządców obiektów budowlanych obowiązek odśnieżania chodników i usuwania sopli nakłada ustawa z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (art. 62 ust. 1, Dz.U. z 1994 r. nr 89, poz. 414 z póżn. zm.) i ustawa z 1 lipca 2011 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. 2011 nr 152, poz. 897).
Musimy pamiętać o konserwacji i właściwej eksploatacji urządzeń grzewczych. Sezon ogrzewania mieszkań w budynkach wielo- i jednorodzinnych to czas zwiększonej liczby pożarów. Do tragedii często dochodzi przez niewłaściwą eksploatację lub zły stan techniczny urządzeń i instalacji grzewczych. Aby uniknąć nieszczęścia należy przestrzegać zasad właściwej eksploatacji i dbać o stan techniczny posiadanego sprzętu.
Zgodnie z obowiązującym prawem właściciele, zarządcy i administratorzy nieruchomości muszą:
Ponadto na właścicielach, zarządcach i administratorach nieruchomości obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy przekraczającej 2000 metrów kwadratowych oraz innych obiektów budowlanych o powierzchni dachu przekraczającej 1000 metrów kwadratowych, ciąży obowiązek poddania budynku kontrolom stanu technicznego. Należy pamiętać, że obiekt powinien podlegać kontroli co najmniej dwa razy w roku, a także w sytuacji wystąpienia m.in. intensywnych opadów śniegu - w przypadku, gdy może to spowodować powstanie zagrożenia dla życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa mienia lub środowiska. Osoba dokonująca kontroli jest obowiązana bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o jej przeprowadzeniu.
Co roku w Polsce dochodzi do wypadków zatrucia tlenkiem węgla – czadem. Może to nastąpić podczas eksploatacji urządzeń gazowych, w których odbywa się proces spalania gazu przy małej ilości powietrza, a także gdy następuje niezupełne spalenie gazu. Czad jest bezwonny! Objawami zatrucia tlenkiem węgla są bóle i zawroty głowy, osłabienie, nudności, zaburzenia pamięci, utrata przytomności, śpiączka. Aby uniknąć zatrucia, należy pamiętać, że nie powinno się dogrzewać pomieszczeń kuchenką gazową, ponieważ długotrwałe spalanie gazu powoduje ubytek tlenu w powietrzu. W takich momentach powstaje czad. Pod żadnym pozorem nie wolno zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewowych. Nie wolno też podłączać urządzeń grzewczych do przewodów kominowych, nieposiadających wymaganej opinii kominiarskiej. Co najmniej raz w roku powinno się zlecić firmie kominiarskiej kontrolę przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych. Dla własnego bezpieczeństwa dobrze jest zamontować czujnik wykrywający tlenek węgla w pomieszczeniu, w których znajdują się urządzenia grzewcze mogące go emitować. Należy czyścić przewody kominowe i usuwać z pieców węglowych sadze zgromadzone w osadniku.
„Zimowe” tragedie to nie tylko czad, ale także pożary. Posiadając butle gazowe (z wyjątkiem zestawów kuchni gazowych) musimy pamiętać, aby umieszczać je w odległości co najmniej 1,5 metra od urządzeń emitujących ciepło, np. piecy, grzejników. Butle należy ustawiać pionowo, zabezpieczyć przed upadkiem i uderzeniem oraz z dala od urządzeń powodujących iskrzenie. Nie należy pozostawiać bez dozoru włączonych urządzeń grzewczych (np. termowentylatorów, grzejników elektrycznych itp. i innych urządzeń grzejnych takich jak grzałki, czajniki elektryczne, żelazka, suszarki do włosów itp.). Nie należy włączać urządzeń grzejnych w pobliżu materiałów palnych (np. cieczy palnych, ubrań, mebli itp.) Nie wolno też używać urządzeń elektrycznych z widocznymi uszkodzeniami przewodu zasilającego. Trzeba pamiętać, że podłączenie do jednego gniazdka kilku sprzętów o dużym poborze mocy może spowodować przegrzanie instalacji elektrycznej.