Za nami 16. edycja Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki – imprezy, która odkrywa tajniki nauki i sztuki przed szeroką publicznością.
Tegoroczny festiwal, który trwał od piątku 22 kwietnia do wtorku 26 kwietnia, zwieńczyło "Wesele Figara" Mozarta, wykonane w Auli UMK przez artystów z Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy. Wcześniej przez pięć dni w różnych punktach miasta odbyło się blisko 150 imprez popularyzujących naukę i sztukę. Jak zawsze najwięcej widzów przyciągały widowiskowe pokazy i prezentacje.
Tegoroczny Festiwal był poświęcony żywności w jej różnych aspektach. Organizatorzy nawiązali w ten sposób do ogłoszonego w 2016 przez ONZ Międzynarodowego Roku Roślin Strączkowych. O żywności mówili na festiwalu przedstawiciele różnych dziedzin: dietetycy, chemicy, historycy, archeolodzy, fizycy, a nawet teatrolodzy i muzycy. Zainteresowaniem cieszyły się pokazy i degustacje kuchni historycznej i molekularnej. Atrakcyjną ofertę warsztatów przygotowało Muzeum Okręgowe w Toruniu, nie zabrakło oczywiście wypiekania pierników w Muzeum Toruńskiego Piernika.
Dużą publiczność zgromadziła też niedzielna inscenizacja historyczna na starówce, związana z przypadającą w tym roku 550. rocznicą podpisania II pokoju toruńskiego, zakończona festynem średniowiecznym.
Toruński Festiwal Nauki i Sztuki jest organizowany przez Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Urząd Miasta Torunia oraz Towarzystwo Naukowe w Toruniu.