Muzeum Toruńskiego Piernika zaprasza na wystawę otwierającą cykl poświęcony dziejom polskiego i europejskiego piernikarstwa. Na początek: sięgające swą historią średniowiecza piernikarstwo śląskie. Wernisaż 17 czerwca o godz. 17:00.
Piperatas tortas facientes, czyli „wytwórcy ciastek z pieprzem”, to najstarsza wzmianka odnosząca się do wypieku pierników na Śląsku. Tym mianem określono świdnickich piernikarzy już w 1293 roku.
Wystawa „Ciastka z pieprzem. O śląskich piernikach i dawnych formach” jest pierwszą ekspozycją inaugurującą cykl wystaw czasowych poświęconych dziejom polskiego i europejskiego piernikarstwa w Muzeum Toruńskiego Piernika – oddziale Muzeum Okręgowego w Toruniu.
- Śląsk posiada tradycje piernikarskie sięgające czasów średniowiecza – wyjaśnia Anna Kornelia Jędrzejewska, kurator wystawy. - Pierniki z tego regionu zdobyły sławę i uznanie. Kontakty i powiązania Torunia ze Śląskiem były ścisłe. To właśnie stąd przybywali do Torunia czeladnicy po to, by rozwijać i udoskonalać swoje piernikarskie umiejętności. Niektórzy z nich osiedlali się w nadwiślańskim grodzie wnosząc istotny wkład w rozwój toruńskiego rzemiosła piernikarskiego.
Na wystawie będzie można zobaczyć przede wszystkim piękne, misternie wykonane formy piernikarskie, a także zabytkowe obiekty związane z rzemiosłem piernikarskim takie jak np. malowany szyld piernikarski, tłoki pieczętne i wiele innych. Prezentowane zbiory pochodzą z Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Narodowego we Wrocławiu oraz Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.
Na zdjęciu: Pokłon Trzech Króli, 1682, Śląsk, własność: Muzeum Etnograficzne Oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu