W Centrum Targowym „Park” odbyła się 9. edycja Targów Turystycznych WYPOCZYNEK oraz Toruńskiego Festiwalu Smaków.
- Tak się złożyło, że tegoroczna edycja Toruńskiego Festiwalu Smaków odbywa się kilka dni przed Wielkanocą. To czas, kiedy wszyscy zastanawiamy się, co powinno się znaleźć na świątecznych stołach w naszych domach. Rozpoczynający się festiwal na pewno dostarczy wielu inspiracji – powiedział podczas otwarcia imprezy zastępca prezydenta Torunia Zbigniew Fiderewicz.
W ofercie wystawców można było znaleźć wyroby lokalnych producentów: od wędlin, ryb i serów, po chleby, zdrowe oleje, przetwory warzywne i owocowe czy kawy, herbaty i nalewki. Nie zabrakło słodkości: miodów, ciast i ręcznie robionych słodyczy.
- Impreza z roku na rok się rozrasta. Wydarzenie jest nie tylko promocją Torunia i województwa kujawsko-pomorskiego, ale staje się również miejscem poznania oferty znakomitych produktów z całej Polski – powiedział obecny na targach Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Ardanowski.
Tradycyjnym punktem Toruńskiego Festiwalu Smaków jest konkurs "O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia", w którym udział biorą zarówno profesjonalne restauracje i szkoły gastronomiczne, jak i kucharze amatorzy. Fundatorem nagród w konkursie jest miasto Toruń.
W tym roku laur zwycięzy przypadł Restauracji Marconi z Pałacu Romantycznego w Turznie. Drugie miejsce zajęła Osada Karbówko, a na najniższym stopniu podium znalazła się Restauracja nad Wisłą.
Organizatorem wydarzenia jest Urbitor Sp. z o.o.
Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Akademia Kulinarna Studio A Agnieszka Michałowska
Partner Targów: OST Gromada
Dowiedz się więcej:
Program targów
www.facebook.com/centrumtargowepark
www.facebook.com/kuchniastaropolska
Fot. Adam Zakrzewski